Rygsmerter i Danmark
Rygsmerter er en udbredt tilstand i Danmark, hvor omkring 60-80% af befolkningen på et tidspunkt i livet oplever denne lidelse. Årligt rapporterer cirka 20% af befolkningen om rygproblemer, herunder smerter i lænden, rygsmerter, iskias, diskusprolaps, hold i ryggen og lignende. Disse smerter kan have deres udspring i muskler, ledbånd og/eller led i ryggen. Når man lider af rygsmerter, kan det skyldes, at et led "låses," og musklerne strammes op. Selvom smerterne for det meste er ufarlige, kan de opleves som ubehagelige.

Smerter i Lænden
Lændesmerter er almindelige og påvirker størstedelen af befolkningen. Kroppens tyngde og omdrejningspunkt hviler på lænden, hvilket skaber betydelig påvirkning. Lænden, bækkenet og hoften udgør en sammenhængende enhed, og manglende bevægelighed i hoften og/eller bækkenet kan forøge belastningen på lænden. Iskias, diskusprolaps og lumbago er blandt de mest hyppige former for lændesmerter, der primært mærkes i lænderegionen. Det er vigtigt at forstå, hvordan disse områder samarbejder, da de udgør en enhed, hvor nedsat bevægelighed kan forøge belastningen på lænden.
Smerter midt på ryggen og mellem skulderblad
Smerter mellem skulderbladene er ofte forårsaget af langvarigt stillesiddende arbejde, hvilket belaster ryggen på grund af dårlig holdning. Facetledssyndrom er en almindelig årsag med symptomer som låsning i rygsøjlen, smerter mellem skulderbladene og jag i ryggen.
Dette område er et knudepunkt for kraftige holdningsmuskler, inklusive mellemgulvet (diaphragma) og hoftebøjeren (iliopsoas). Ved langvarigt stillesiddende arbejde med foroverbøjet holdning strammer mellemgulvet og hoftebøjeren sammen for at korrigere kroppen. En vigtig faktor at overveje er også arbejdspladsens ergonomi, da denne ofte er en årsag til smerter i midten af ryggen, hvis den ikke er tilpasset individet.
Stress, arvæv efter operation eller underlivssmerter kan yderligere påvirke dette rygområde. En holistisk tilgang til at forstå og behandle smerter i midten af ryggen er afgørende for at adressere både de fysiske og psykiske komponenter.

Behandling
Vi tilbyder en holistisk tilgang til behandling af rygsmerter, der går ud over symptomlindring. Vores erfarne fysioterapeuter fokuserer på rådgivning om aktiviteter, målrettede øvelser og ledmobilisering for at styrke rygmuskler og genoprette optimal ledmobilitet.
Intensiv træning, der specifikt retter sig mod muskler, der stabiliserer og bevæger rygsøjlen, er en central del af vores behandlingsplan. For at supplere denne tilgang kan osteopati integreres som en ekstra metode. Denne holistiske tilgang sigter mod at forbedre kroppens strukturelle integritet og optimere funktionen af muskler, led og væv.
Vi er dedikerede til at hjælpe dig med at opnå en stærk og sund ryg. Book din tid i dag for at starte din rejse mod en smertefri tilværelse!

Aktivitet og Rygtræning
En stærk fysisk form reducerer typisk risikoen for rygproblemer og accelererer helingsprocessen, hvis du oplever rygbesvær. At forblive inaktiv i sengen i flere dage kan potentielt forværre situationen. Bevægelse er afgørende, og det anbefales at deltage i aktiviteter som gåture, cykling eller svømning, der skåner ryggen.
Rygstabilitets- og coretræning viser sig at have en positiv indvirkning på rygsmerter. Denne træning aktiverer små rygmuskler, der stabiliserer leddene, mens coretræningen holder bækkenet på plads og forbedrer blodcirkulationen omkring organerne. Prioriter din rygge sundhed ved at integrere disse øvelser i din rutine.
Rygproblemer, som vi ser i klinikken
Diskusprolaps
Lumbago
Ischias
Piriformissyndrom
Diskusprotrusion
Hold i ryggen eller lænden
Facetledslåsninger og facetledssmerter
Bækkenledsproblemer
Hofteledssmerter
Stenose og foraminal stenose
Spondylolisthesis & arkolyse
Skoliose af ryggen
Scheurmanns syndrom
Osteoporose
Muskelsmerter
Nervesmerter i arme og ben som følge af rygproblemer
Comments